Dubai’de “Kıbrıslılar” sürprizi!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) en gözde turistik ve ticari kenti Dubai’de 8 yıl sonra ayırı ayrı katılım gerçekleştiren Kuzey ve Güney Kıbrıslı üreticiler, yan yana ticari aktivite gerçekleştiriyor. Ortaya çıkan bu ilginç durum her iki tarafı da şaşırttı.

Bu yıl gerçekleşen bir uygulamayla tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tek bir binada toplandı. Bu bağlamda, North Cyprus (Kuzey Kıbrıs) markasıyla organizasyon düzenleyen Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) şemsiye standı da bu binaya aktarıldı.

Doğu’nun ve Uzak Doğu’nun en büyük gıda fuarı Gulfood 2014 Gıda Fuarı’na, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) şemsiye standı altında North Cyprus markasıyla bu yıl 10 firmayla rekor katılım gerçekleştirdi.

Kuzey ve Güney stantlarını iki metrelik ziyaretçi yolunun ayırdığı fuarda, çok sıcak bir kaynaşma olmasa da, benzer ürünlerin pazarlanmasından dolayı temkinli yaklaşımlar oluyor.

KTSO Basın Danışmanı Hüseyin Ezgin’in verdiği bilgiye göre, Kuzey Kıbrıslı katılımcılar “Bu durum bizi ve eminiz onları da şaşırttı. Belki çok kaynaşmadık ama sorun da yaşamadık” dedi. Fuarın kendileri açısından olumlu devam ettiğine işaret eden katılımcılar, Kuzey Kıbrıs markasının 8 yıllık sürekli katılımla artık bir güven duygusu oluşturduğu ifade edilerek, “Derme çatma stanttan çıkarak bugün komşumuz Güney Kıbrıs’ı dahi kıskandıracak güzellikte standa ve organizasyona sahibiz. Bunun için Sanayi Odası’na ve devlete yetkililerine destekteklerinden dolayı teşekkür ederiz” dedi.

Katılımcılar, Rumlarla yan yana stantlarda bulunmaktan rahatsız olmadıklarını dile getirerek, “Bunu bir sorun olarak görmüyoruz. Aksine onlarla rekabet edecek gücümüz olduğu ve benzer ürünler pazarladığımız için avantajlıyız da. Daha önceki yıllarda Rumlar bize oldukça mesafeli davranıyordu. Hatta zaman zaman tacizler dahi oluyordu. Ancak son yıllarda bir yumuşama ve yakınlaşma var. Hatta bu yılki konumdan dolayı, ‘seneye her halde birlikte katılırız’ söylemi dahi ortaya atıldı. Ancak yine de bizlerden çok uzaktalar ve mesafeliler” diye konuştu. Bazı katılımcılar ise, bu yıl fuarda yaşanan yan yana stant konumunun Kıbrıs’ın iki ayrı bölgeden oluştuğunu ve farklı yönetimlere sahip olduğunu ortaya çıkardığını ifade etti.

Fuarda, süt ürünlerinin yanında kahve, tavuk ve helva-tahın gibi ürünler de ciddi alıcıların ilgisini çekti. Tavuk ürünlerimiz, Suudi Arabistan, Libya Mısır ve Bahreyn gibi ülkelerin alıcılarından talep gördü. Aynı şekilde özellikle helva ve kahve çeşitleri de ciddi alıcıların ilgilendiği ürünler arasında. Katılımcılar fuarda bulunmaktan, mevcut müşterileriyle tekrardan görüşme olanağı ve yeni müşterilerle tanışmaktan memnun olduklarını dile getirdi. Fuara ilk kez katılan üreticilerimizde doğru bir karar verdiklerini söyledi.

KTSO Fuarlar Koordinatörü Feriha Bıyıkoğlu, bu yılki katılımın 10 firmayla rekor düzeye çıktığını kaydederek, “8 yıllık kesintisiz katılımın ardından bu yıl hem stant görselliği, hem de katılım olarak doruk noktaya ulaştık. Kazandığımız her tecrübe bizi bir diğer yıla daha iyi taşıyor” dedi.

Fuar, 23-27 Şubat tarihleri arasında saat 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak. 96 metrekarelik stant alanında hellim ve süt ürünleri ağırlıklı olmak üzere, tavuk, kahve helva ve tahın gibi ürünler de yer aldı. Fuara katılan firmalar şöyle: “Helvasan Ltd., Avunduk Süt Ürünleri (Meriç Süt Ürünleri), Mustafa Hacı Ali Ltd. (Kırnı Piliçleri), Özlem Süt Ürünleri (Özlem), Reha Süt Ürünleri, Kırmızıgil Ltd. (Buluç Süt), Koop Süt, Akgöl Sütçülük Gıda ve Paketleme Sanayi Ltd. Gülgün Süt Mamulleri ltd. ve Gircon Ltd. (Girne Con Kahve)”

19. ‘su düzenlenen Gulfood 2014 Gıda Fuarı’na bu yıl, 160 ülkeden 4 bin 500’ün üzerinde firma stant açtı. 5 günlük fuar süresince gıda üzerine çeşitli konferans ve seminerler düzenlenirken, yiyecek ve içecek hazırlama yarışmaları da düzenlenecek. Fuar, 27 Şubat’ta sona erecek.

ikinci gun 13 800x535ikinci gun 4 800x535